آشنایی با تاریخچه لاستیک

در سال ۱۸۳۹ که چارلز گودیر برای اولین بار ولکانیزاسیون را کشف کرد، تحول عظیمی در تولید انواع پلیمر شکل گرفت و صنعتی ایجاد شد که بعدها، صنعت لاستیک نام گرفت. 

پیش از این اروپاییان که در آمریکایی جنوبی لاستیک طبیعی را کشف کرده بودند با مشکل عظیمی روبرو شدند، چرا که لاستیک ها طبیعی در زمستان سفت شده و در تابستان حالت چسبنده به خود میگرفت، که با روش چارلز گودیر این مشکل برطرف شد.

با این روش اگر لاستیک طبیعی با گوگرد و سرب سفید مخلوط می شد مشکلات قبلی برطرف شده و لاستیکی کاملا مقاوم و مستحکم به وجود می آمد.

از ویژگی برجسته لاستیک‌ها مدل آلاستیسیته پایین آنها است به طوری که بر اثر کشیدن کش آمده و پس از رهایی به حالت اولیه خود باز می گردد، همچنین مقاومت شیمیایی و سایشی و خاصیت عایق بودن آنها باعث کاربردهای بسیار در زمینه خوردگی می گردد.

مثلا لاستیک ها با اسید کلریدریک سازگارند و به همین دلیل لوله‌ها و تانک های فولادی با روکش لاستیکی سال هاست مورد استفاده قرار میگیرند. نرمی لاستیک ها نیز یکی دیگر از دلایل کاربرد فراوان این مواد می باشد مانند شیلنگ ها، نوارها و تسمه ها ، تایر ماشین ‍‍و …

لاستیک ها به دو دسته تقسیم میشوند :

۱- لاستیک های طبیعی
۲- لاستیک های مصنوعی
بطور کلی لاستیک های طبیعی دارای خواص مکانیکی بهتری هستند مانند مدول آلاستیسیته پایینتر ، مقاومت در برابر بریدگی ها، اما در مورد مقاومت خوردگی لاستیک های مصنوعی دارای شرایط بهتری هستند.

لاستیک ها‌ی طبیعی:

لاستیک ها دارای مولکول های از ایزوپرن ( پلی ایزوپرن ) می باشد و به صورت یک شیره مایع از درخت گرفته می شود ، ساختمان کویل شکل آن باعث الاستیسیته بالای این ماده می شود. (۱۰۰ تا ۱۰۰۰ درصد انعطاف پذیری) محدودیت حرارتی لاستیک نرم حدود ۱۶۰ درجه فارنهایت است، این محدودیت با آلیاژ سازی تا حدود ۱۸۰ درجه فارنهایت افزایش مییابد. با افزایش گوگرد و حرارت دادن لاستیک سخت تر و ترد تر می‌شود.

اولین با ر در ۱۸۳۹ چارلز گودیر این روش را کشف کرد و آن را ولکانیزه کردن نامید، حود ۵۰% گوگرد باعث جسم سختی بنام ابونیت می گردد که برای ساخت توپ بولینگ مورد استفاده قرار میگیرد. مقاومت خوردگی معمولا با سختی نسبت مستقیم دارد .
مدول آلاستیسیته برای لاستیک‌ها‌ی نرم و سخت بین ۵۰۰ تا ۵۰۰۰۰۰ پوند بر اینچ متغیر است.

لاستیک ها‌ی مصنوعی:

در جنگ جهانی دوم وقتی منابع اصلی لاستیک ها بدست دشمن افتاد نیاز شدیدی برای جایگزینی آن توسط یک ماده مصنوعی احساس می‌شد.

در اوایل دهه ۱۹۳۰ نیوپرن توسط دوپنت بدست آمد، این ماده پنجمین ماده استراتژیک در جنگ جهانی بود. امروزه لاستیک های مصنوعی زیادی شامل ترکیباتی با پلاستیک ها وجود دارند. فیلرهای نرم کننده و سخت کننده مختلفی برای بدست آوردن خواصی چون الاستیسیته، مقاومت در برابر خوردگی و مقاومت در برابر حرارت با هم ترکیب می شوند. انواع لاستیک مصنوعی، میتوان لاستیک های  منجیدار،ضد اسید ها نیوپرن و EPDM،ضد روغن NBR،مقاوم در برابر حرارت سیلیکونی و تفلونPTFE با استحکام خیلی قوی و غیره…..  را نام برد.

کاربرد لاستیک ها:

مهمترین کاربرد لاستیک های سنتزی در ساخت انواع تایر اتومبیل، سواری، کامیون و هواپیما، ساخت کفش، تسمه و نوار نقاله، مصنوعات ابر شکل، روکش کابل و سیم، لوله ها و وسایل لاستیکی است. همچنین از این ماده ارزشمند در صنایع پالایش، شیمیایی، رنگ سازی، چرم مصنوعی، پوشش نخ و پارچه، نوارهای لاستیکی پوشش مخازن و لوله ها، لاستیک های ضربه گیر و صدا گیر، ساخت قطعات مکانیکی و واشرهای مسطح و مدور و بی شمار صنایع دیگر استفاده می شود.

آنچه در این مطلب می‌خوانید

آخرین مقالات